сряда, 27 юни 2007 г.

I'm an alien , I'm little alien in Europe ....

Имиграцията - тежък обществен въпрос с не толкова дълга за нас Българите история . Преди беше голямо геройство да "избягаш " или беше на почит да си високо квалифициран специалист в странна от третия свят. Някак си странно това минало не може да се забрави, необяснимо за мен защо . Повечето хора мислят, че извън България в/у тях ще се изсипе рога на изобилието и ще заживеят богато и пребогато, но в повечето случаи това е една утопия. За мен имигрантите се класифицират на :

1. Хора нямащи алтернативи в България - Те по дефиниция са ниско образовани или с образование , което и те самите незнаят , за какво им е.Тези хора обвиняват България , че тя им е отнела всичко в живота. Намират алтернативата в чужбина ако успеят и се държат за нея като удавник за сламка, не че в там живеят много по-добре , но поне там никой не им го казва директно ,че са последно стапало в обществената пирамида.
2. Специалисти направили своя избор и работещи в чужбина , получаващи добри заплати , живейки добре те продължават да се чустват Българи.
3. Небългари , това са всички онези , за които България е най- черното място на картата . Те се гордеят с това , че са се "спасили" всички в България са тъпаци , защото не разбират колко лошо е да си българин. Обикновенно са ниско интилигетни индивиди с някакво образование,най-често завършено в чужбина .

Успява ли всяка от тези групи , да намери своето щастие или не това е мнение , което всеки сам трябва да намери за себе си . Това, което се вижда от моята "текуща камбанария" е следното : Небългарите са национални предатели , те не бива да се коментират изобщо , нека забравят , че някъде там на балканите съществува България и искрено им пожелавам да мрат у кофите. За останалите е сложно да се коментира.
Имиграндския живот има някои неуспорими предимства главното, от които е сигурност . Всеки имал досег до западния свят знае за какво става въпрос. Няма го страха , че утре си без работа, че някой полицай или военен ще те гръмне , че някой ще изнасили дъщеря ти още докато е ученичка,че пиян шофьор ще осакати някой твой роднина и т.н. И по-големия проблем , ако се случи някое от тия неща няма да има никакво последствие за виновния. Този фактор е особено актуален за хора създали семейство ,за които то е всичко на света. В момента мога само да разбирам тези хора , но не да споделям тяхната позиция. Може би след време и аз ще имам този избор пред себе си и не го отричам , но за мен колкото повече читави хора бягат от България толкова по-бавно нещата ще се променят към добро. Това , което не бих могъл да понеса лично като имигранд е това да си втора ръка човек, защото около 70% от българите извън България са такива . За последните няколко години доста стоях в развита европа и това, което винаги ми е харесвало , че колкото и да им се иска на някои субекти да ме газят не се получава. Не бих понесал и липсата на хората на , които разчитам :
Да ги няма приятелите с които си пил по чашка, да ги няма хората на които да събудиш в 2 през ноща , хората на които може да се опреш срещу тежката плесница на живота.
Има още някои неща , които трябва да се споменат задължително за имиграцията. Голямата заблуда за многото пари. Истината, е че само ниско квалифицирания труд е добре платен сравнение с България . Просто бедните не са толкова бедни .
Другия голям въпрос е зависта на имигрантите , към успялите в България хора. Те виждат как хора, които дори са били назад от тях в момента са адски напред в България ,защото нещата се развиват бързо ,а в чужбина летаргията е пълна. Разбира се последното е валидно за по-високо квалифицираните хора.

Има много книги описващи , как обществата в застой като западните западат с времето , а динамичните такива изграждат хората , които могат да оцелеят и да се борят . Е аз лично искам да съм от вторите , а не да избягам и да потъна в летаргията и да бъда претопен в нея.

Леонберг , Германия

2 коментара:

Amber каза...

1st ;)

Kopo каза...

Много добре казано, Мишев. И мен винаги са ме дразнили лекетата, които се връщат веднъж в годината, ма не всяка година (защото не могат да си го позволят), но пък тук гордо шляпват в кръчмата банкнота от 10 Euro, 'щото те с инфлационни лефчета вече не се занимават. Както и не приемам лекета родени във Враца и учили в Свищов (примерно) да ми пишат поучения какво да направят "вие, българите", за да си оправят държавата. Кофи има навсякъде по света и навсякъде по света се намират индивиди, които преживяват от тях.