петък, 14 декември 2007 г.

The Place from where the story begins…

Part 1

И отново в Германия, не е лошо човек да направи няколко командировки на година . Това ми дава възможност да усетя неща , които бях позабравил : няколко вечери поред да се наспя , да прочета хубава книга , да пия няколко „wiesse бири , да останеш малко насаме с мислите си . Идва края на годината време за равносметки . Решил съм да положа началото на поредица от статии по теми, за които съм искал да пиша , а не ми е останало време да драсна по 2-3 думи . Ако някой не ме познава темите ще са спортни , както вървят нещата – Форумната футболна лига , аматьорската волейболна , българския национален отбор по волейбол , ФК Левски и другата група - куме защо го направи, Емил моят бъдещ кръщелник . Групата лични драми мисля да я пропусна , освен с лекото загатване , че някои са пак заедно , а други за пореден път не са . Отново няма да има къде да празнувам нова година , като май тая предстои да счупи рекорда по тъпотия . Работата си е все много и мен все още много ме мързи , което не пречи пак да съм човека без отпуска , който ще копа до последно за версията , която трябва да предадем на десети януари . Не мислете , че аз съм добрия дядо Мраз (ролята би ми отивала ) , просто отново ще се наложи избора по-добре да свърша нещо отколкото да мързелувам в къщи. Пазарът на труда на IT кадрите явно е гладен , а колко са гладни курвите направо не ми се мисли , дали скоро ще науча - незнам . До края на годината остават малко неща , за които си заслужава да се пише и всички ще са ясни до края на седмицата : The Ultimate game и коледното парти на JCI, където „добрия чичко Жонсон” ще даде на всеки му според заслугите.

Part2

Летището в Щутгард , някъде към 7 часа , започва великото околосветско пътуване , все пак ние сме на гъза на георафията и елементарното преместване от точка в европа не е много лесно . Простата сметка показва , че разтоянието Леонберг до София , което е под 2000 км и се лети за 2.30-3 часа ще отнеме на скромната ми персона 8 часа . Най-голямото предимство на въздушния транспорт ще настане когато въведат универсална сканираща система, за да се намалят чаканията по летищата . Днес ще загубя 4 часа само във висене , а връзката ми в Прага е доста бърза само един час , почти не стига да се стигне от гейт до гейт , общо взето връзките на полетите са обиколи летището, за да го обикнеш с привлекателните му проверки на багажа. Стратегическата подгототовка за тях е едно от основните умения на често пътуващия със самолет . Ето няколко от простите маневри , които аз прилагам :

  1. Ако можеш да не чекираш багаж не го прави .- стандартните позволени куфари за ръчен багаж събират повече от достатъчно . Плюсовете са : няма начин да останете без багажа си , който вместо в София(SF) е заминал за Сан Франциско(SF), не чакате за багажа си и бързо излизате от летището. Единственото неудобство е свързано с новите мерки за сигурност за течности . Няма да може да вземете някои неща, които поне за нас мъжете са лесно набавими във всеки супермаркет или хотел.
  2. Проверете си внимателно чантите преди да тръгнете . Не е приятно да ти направят гадно на скенера и да ти обърнат багажа за едно винтче останало в чантата от някое преместване . Последната ми изцепка щеше да е да отида на скенера в София с 30 сантиметров ловджийски нож в раницата.
  3. Подреждането на багажа е важно , ако носите лаптоп той се вади на всеки скенер , трябва да е лесно да можете да го извадите .
  4. Всякакви допълнителни части от облеклото като шапки , шалове и др. е хубаво да са в багажа, защото на скенера ще трябва да свалиш всичко.
  5. Максимално трябва да се ограничат металните предмети , които се носят , всичко което не е необходимо може да е в чантите . Всичко останало в джобовете на якето , тъйкато като го съблечете за скенера , всичко остава в него и няма нужда да го вадите допалнително. Ако можете минете без колан , иначе ще го сваляте навсякъде . Препорачително е да пътувате с обувки нямащи метални части , защото на западно летище ще ви накарат да ги сваляте с голяма вероятност. Не мислите това скенера няма да го хване , тук в Щутард ми изпищя станиолова обвивка на шоколадов бонбон , в Мюнхен на един момък му изпищя кутийката с презервативи , така че детектора е мамата си джаса : ) .

Part 3

Самолета за София всичко върви по план май проблеми с кацането няма да има . Дремнах докато дойде храната . След един изпуснат сандвич в полет на Луфтханза стария е нащрек - дори и в дрямката дебне храната . Ако мислите , че сме в ерата на реактивния самолетен транспорт , лъжете се. До и от Щутгард летят май само двувитлови самолети за по 60 човека. Добре че полета е само един час иначе главата може да ти се пръсне от бръмченето. Да спиш в това нещо е непосилно , тъйкато то вибрира с честотата на оборотите на перката с прилична амплитуда. Пълна смрад един час , в който се чудиш къде да си намериш място в тясните седалки , на отиване поне имах книга. Минаването на летището в Прага мина добре , предвижихме се за 15 минути . Влезнах в магазин за часовници . Тактично прескочих марките Радо и Зенит (някои хора мислят , че тази марка е Сделано в СССР , да се срамуват ако четат : ) ) все пак начални цени от 2000 EU ме отказват , не че не мога да си го позволя , но още не съм стигнал в мисленето си до положение да нося такъв часовник . Продъвачката не беше ососбено любезна , но все пак ми показа 2-3 модела . Харесах си един от неизвестна за мен марка цена 181 EU почти се бях навил , но се оказа , че тъйкато сме член на Евросъюза трябва да ми начислят всички гомна и цената стана 250 и греда. За 500 лева отивам в Цум и си харесвам нещо дето става наистина . За това да живеят обиколните маршрути другия път ще искам билет през Белград . Не купих нищо за никой тоя път , но просто от към работа нещата бяха отврътителни. Седяхме до осем нито ние нито колегите от Бош ни се седеше до толкова ама, който напусне рано бойното поле дава възможност на другия да го атакува по оста на мениджърите , че не е заинтересуван да свърши работа . Току що подминахме Белград и поемаме към Софийско , за първи път в самолета в който се возя има дисплеи набиващи информация за полета през цялото време . Ако картата е ок вече сме в България и трява да спирам лаптопа за да кацаме , летим с 820 км на височина 11 км и външна температура – 60 градуса : )

6 коментара:

Amber каза...

Задобряваш, хареса ми :)
И си искам шоколада, дагое.

Kopo каза...

Определено надобряваш, вярно си е.
Само не разбрах как пиеш weiss?!? Единствено pilz става за употреба в немско!
Скенерите явно не навсякъде са с еднаква настройка - в началото на месеца във Франкфурт се разсеях и не си извадих шепата монети от джоба - минах без проблем. А в София един гъзар го разходиха по чорапки, докато му минат на рентген големите и явно скъпи ботуши. :-)
А от летищата си струва да купуваш единствено алкохол и шоколади - и то само за да не трябва да им търсиш място в багажа.

Amber каза...

Алоу, фани напиши нещо бе :)

Анонимен каза...

damm...kaji za NG neshto

Анонимен каза...

Zemi neshto napishi bre mladej!
Kaji ko stana s voleya toq sezon?
komisarq

Анонимен каза...

kaji za strashnite parcali syshto :D